מרכז מידע אמנה

צור קשר

*
*
*
*
*הקלד את הקוד הבא

היין הטוב בארץ – מכרמי הר-חברון
הגדל

כרמי הר חברון שמגדלים יהודים מישובי הר חברון הניבו את היין הטוב בישראל. כך עולה מדרוג היין הישראלי שבוצע על ידי מבקר היין האמריקאי המשפיע ביותר בעולם, רוברט פארקר.

פארקר בחן באחרונה 100 יינות מתוצרת היקבים בישראל וקבע כי היין האדום מסדרת2003 של יקב יתיר שבדרום הר חברון, הוא היין הישראלי הטוב ביותר. אחריו בטבלה מופיעיין מיקבי רמת הגולן ולמקום השלישי ברשימה הגיע יין מיקב צרעה.יקב יתירשבתל ערד, הוא יקב קטן ואיכותי שהוקם בשנת 2000 כמיזם משותף של מתיישבי הר חברוןויקבי כרמל, שגילו את ההזדמנות יוצאת הדופן הטמונה בחבל.

היקב נבנה למרגלות המצודה בתל ערד (מרחק 5 דקות נסיעה מהכרמים), שהינו אתרארכיאולוגי הכולל שרידי עיר כנענית ואתר מימי מלכי יהודה הראשונים.

כורמי ויינני היקב מחויבים לאיכות הגבוהה ביותר, החל מתהליך בחירת וטיפוח הלקותוזני היין ועד לתהליך הבציר, התסיסה, היישון והבקבוק, הנעשים כולם בעזרת הטכנולוגיהוהציוד העדכניים ביותר. יקב יתיר ניזון מארבעת הכרמים המטופחים של היקב. הללו ניטעובגובה של עד 900 מטרים מעל לפני הים ומוקפים יער.

האקלים הייחודי מתאפיין בבוקר צונן עם רוחות קלות, ימים יבשים שטופי שמש, לילותקרים (גם בשיא הקיץ...) וחורפים מושלגים. הקרקע אבנית, עשירה בגיר וחרסית ומנוקזתהיטב, כך שיבולי הגפן נמוכים באופן טבעי (כ-700 ק"ג לדונם). תנאים אלו נחשביםאידיאליים לגידולי זני איכות אדומים.

לכל אחד מכרמי יער יתיר אופי ייחודי המשקף את מיקומו ביער. הכרמים נבצרים בנפרד, בבציר לילי, וזהותם האותנטית נשמרת לאורך תהליך ייצור היין, כולל בזמן ההתיישנותבחבית, עד למיזוגם ליין הרמוני המבטא את תבנית נוף מולדתו.

 

היסטוריה של יין מימי מלכות יהודה

 

לחבל יתירשבדרום הרי יהודה היסטוריה עשירה של ייצור יין. המטייל באיזור יוכל להתרשם ממערכתגתות ענפה, המעידה על קיומה של תעשיית יין מפותחת כבר לפני 2500 שנה, בימי מלכותיהודה הראשונה ומסורת יין מימי אברהם ולוט.מרכז התיישבות יהודי גדולהתקיים באזור זה בתקופה שבין חורבן הבית השני לראשית התקופה המוסלמית. חקלאיםקדומים אלו התפרנסו בעיקר מגידול ועיבוד ענבים וזייתים.

כיום, משגשג באזור הנטוע הגדול בישראל. בלב היער, בגאיות המוקפים עצי אלה, חרוב, בטנה ואורן, וניטעו כרמי יין. בבואם להפיק יינות איכות מעולים באזור זה, מסתמכיםאנשי היקב על נתוני הקרקע, הטופוגרפיה והאקלים (הדומים, לאלה השוררים באזורי ייןמעולים בעולם) ושואבים עידוד מההיסטוריה של עשיית היין בחבל יתיר.

 

עבור לתוכן העמוד